úterý 21. ledna 2014

Trenér a blázen jedno jest

 K zamyšlení, kdo je tady divný ?
V sobotu nemůžu hrát, děda slaví narozeniny……. Výborně! Druhá hráčka píše přípravný test před přijímačkami na střední školu ( to ještě beru ). Třetí jede s otcem na prodloužený víkend do ciziny, čtvrtá si poranila kotník. V sobotu budeme bojovat o dvě místa, která nám zaručují postup na mistrovství republiky. V neděli hrajeme důležité dvojutkání v lize kadetek………..
Divná doba, divné hráčky, divní rodiče. Nebo je to jinak a divní jsme my trenéři, kteří napřed naučí holky chodit, následně zavazovat boty a nakonec volejbal. Troufnu si napsat, že pro holky děláme maximum( po tolika letech na to mám právo) A až je to všechno naučíme tak slyšíme- nehraju jedu na výlet, nehraju slavím s dědou.

Divná doba, divný svět.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Naprosto chápu Vaše rozčarování .Bohužel se ale zároveň domnívám , že ti , kterým je tento článek určen , si ho buď nepřečtou (protože sem nechodí) , nebo nad ním mávnou rukou a pomyslí si cosi o pr...
O to víc ale budou všude okolo kritizovat , jak to Papcun dělá blbě...

Anonymní řekl(a)...

Naprosto souhlasím a smekám před všema trenérama a trenérkama, kteří se na úkor svého volného času věnují našim puberťačkám. L.Š

Anonymní řekl(a)...

ja nesouhlasim. Kazdy proste nema volny vikendy na zapasy. Nebo ma,ale chce je prozit i jinak. Kdyz hracka chodi poctive na treninky,maka a jezdi na kazdy zapas,muze si snad dovolit jednou nebo dvakrat nejet. Papcune,mel by ste se trochu krotit a nepsat sem vse,co Vas napadne v tu chvili. Oslava je podle me dulezitejsi nez zapas,ale jak vidim,kazdy ma jine priority.

Anonymní řekl(a)...

Pane trenére, rozmýšlel jsem, zda mám reagovat na ten váš článek: „ O divné době“. Nakonec jsem se rozhodl, že ANO a to i po přečtení výše uvedených reakcí.
Divná doba to není, ale určitě je jiná… Všechno se vyvíjí a mění, mění se sport, technika(kdo měl např. před 20 lety telefon a dnes…), přístupy a motivace nás všech a hlavně dětí.
Naprosto rozumím vašemu rozhořčení, ale je potřeba se na to podívat z obou stran.
Rozumím, že tomu dáváte maximum (moc vám za to děkuji), chcete mít nejen výsledky (za to jste přeci hodnocený), ale i na druhé straně chcete cítit ten přístup hráček (zábava, chtít něco dosáhnout, vyhrát, bojovat, porazit toho druhého….. ) a myslím, že se celkem shodneme s tím, když napíši, že ten tam moc často není, nebo ho prostě nevidím….vaše motivace je jasná! Ale je jasná motivace těch holek? Zeptal se vůbec někdo těch holek jakou mají motivaci? Proč to hrají, co by chtěly, jejich představy, chtějí vůbec kolikrát vyhrát? Nebo je jim to celkem jedno, jestli vyhrají nebo prohrají, hlavně, že to budou mít za sebou!
Vytvořit správný tým, tým, který je motivovaný, bojovný a chce přejet soupeře je chemie a taktika z obou stran a to nemluvě o tom, že trénujete holky, kde je to hlavně o psychice, navíc v tomto věku.
Na jejich obranu však musím říci, že trénují 4x týdně, do toho mají o víkendech zápasy, nemluvě o školních a mimoškolních povinnostech. Po takových víkendech jsou nepoužitelné.
Prostě toho mají hodně, je problém najít vůbec volný víkend, volný týden, aby se zde nehrála 1. liga kadetek, Český pohár, Krajský pohár, různé kvalifikace a když se to vše podaří a postoupí se, tak ještě Mistrovství republiky a závěrečný Kafkův memoriál.
Do toho jsou soustředění. Navíc kádr u starších žaček je tak úzký, že každé vypadnutí „základní hráčky“ je cítit. Sám musíte uznat, že s kádrem čítající 5-6 základních hráček celý rok utáhnout prostě nejde. Holky jsou unavené a potřebují volno….
Naprosto chápu rodiče, že si je vytáhnou i na rodinnou oslavu, dovolenou, no a co? Když není čas jindy….. Bylo by dobré, abyste si i vy dal mantinely a priority, které zápasy jsou důležité a kde tu a tam je možné někoho na tu rodinnou oslavu, či jinou aktivitu pustit. Ty holky vám to vrátí příště.

Anonymní řekl(a)...

No některé příspěvky tomu dávají korunu. Ono to bude spíš o rodičích. Tož tak

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, je mi 44 let a jsem bývalý fotbalista Sigmy Olomouc, v které jsem působil od svých 8 do dvaceti let. Nikdo z hráčů si nedovolil vynechat trénink nebo dokonce zápas z takových důvodů, jaké uvádějí někteří komentátoři, resp. pan trenér na tomto webu. Dělali jsme všechno pro to, abychom se dostali do základní sestavy na zápas, aby si nás všiml trenér z vyšší věkové kategorie nebo mládežnické reprezentace. Byli jsme hrdí na to, že hrajeme za klub, který v tomto sportu v Československu něco znamenal a znamená. Měli jsme větší úctu k autoritám - rodičům, prarodičům, učitelům, trenérům. Jsem v tomto zásadový i v této době. Souhlasím s příspěvkem, který konstatuje, že je to spíš o rodičích. Jsem z přístupu některých hráček a jejich rodičů překvapený a zklamaný. Panu trenérovi Papcunovi přeji hodně pevných nervů, vytrvalosti a síly do dalších sezón. JR

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den všem, vidím, že toto téma je značně kotroverzní pro všechny.Nebude to dlouho trvat a bude mi 50let, také jsem hrával fotbal,mohl bych napsát velmi podobné věty, co předcházející pisatel (Sigma).Také jsme makali na tréninku s vidinou hrát v prvním mužstvu, v lize a snad i v reprezentaci.Bylo nás tam v přípravě někdy i 28 hráčů a jen vybraní se vešli do sestavy, ostatní šli níže. To se bojovalo, to se makalo. Tady mají holky sestavu pomalu jistou, nic je nenutí makat do roztrhání těla. Tady skoro nemá ani kdo střídat, aby byly nějaké výsledky.Souhlasím s předcházejícím pisatelem,tady odehrají soutěž v pár lidech.Tady nejsme na fotbale, tady jsme úplně na jiném poli s úplně jinými podmínkami.Co si budeme říkat, chlapi mají naprosto jiný přístup k řadě věcem.Ale tady hrají a trénují ženské, to je rozdíl.Zásady jsou pěkná věc, ale je potřeba se zeptat na některé věci i vašich dítek.Nehrajeme my rodiče (často bohužel), ale naše ratolesti!Každý má svou pravdu,ano i rodiče, ano i trenér.Raději začněme u sebe a svých dítek.Být zásadový neni vždy pro dobro věci, sám jsem to kolikrát zjistil.Je potřeba, aby si tu zásadovost zjistily a vytvořily holky vlastní. Jinak pane Papcune, jsem rád, že tady jste.Jsem rád, že právě vy vedete mé holky.Vážím si vás a přeji vám hodně energie.

Anonymní řekl(a)...

..tady někdo mluvil o motivaci-naprosto souhlasím! Ta jim chybí a proč? ..milí rodiče, kolik z vás chodí pravidelně na zápasy nebo aspoň občas se podívá na jejich tréninky? Nemyslíte, že i vás by nebavilo hrát před prázdnými tribunami...Sigmu sem neplette, s těmi penězi bychom hráli ve volejbale pravidelně ligu mistrů a ne se tahali někde na chvostu